Dzielę się dzisiaj z Wami moimi ulubionymi przepisami, które często goszczą na świątecznym stole w moim domu. Ciasta te długo zachowują swoją świeżość, znakomicie smakują a także stanowią świetną ozdobę. Kochają je dorośli i rozchwytują je dzieci. To muffiny marchewkowe oraz drożdżowy makowiec podany w formie Gwiazdy Betlejemskiej. Przepisy są banalnie proste więc z kulinarnych umiejętności potrzebne są tylko dobre chęci i podstawowe składniki.
- Marchewkowe Muffiny z Cynamonem -
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
Lukier:
Szklanka cukru pudru, starta skórka z pomarańczy, 2 łyżki soku z pomarańczy.
Przygotowanie:
Marchewki zetrzeć na tarce, zmieszać je z olejem, jajkami, cukrem, i cukrem wanilinowym.
W oddzielnej misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Połączyć obie masy ze sobą i dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masą wypełniać foremki do muffinek. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez 25 minut.
Po przestudzeniu muffinek można je przystroić lukrem i startą skórką pomarańczy.
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy i startą skórką. Tak przygotowaną masą dekorować babeczki.
- Drożdżowe ciasto z Makiem w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej -
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml mleka w temperaturze pokojowej,
- 25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 45 g stopionego, ciepłego masła
Nadzienie:
- Gotowa masa makowa, np Bakalland
- Szklanka cukru pudru, starta skórka z pomarańczy, 2 -3 łyżki soku z pomarańczy.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe. W misce rozmieszać razem odrobinę mąki, mleka, cukru. Rozpuścić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać resztę mąki, cukier, mleko, jajka i ciepłe masło. Wyrobić ciasto na gładką kulę i odstawić na około 40 minut aż ciasto urośnie. Po tym czasie wygnieść ciasto i podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wzór koła o średnicy około 25 centymetrów i posmarować dużą ilością masy makowej - około 100g. Czynność powtórzyć z kolejnymi 2 warstwami. 4 warstwą rozwałkowanego ciasta musi pozostać bez masy makowej. Tak przygotowane koło przełożone masą makową pokroić najpierw na 4, później na 8 i na końcu na 16 części. Ważne jest to aby środek ciasta nie został przekrojony. Tak wykrojone koło układamy w formę gwiazdy. Każdą z 16 części obkręcamy 2 krotnie na zmianę, parami. Jeden kawałek w lewo, drugi w prawo. Tak jak na poniższym zdjęciu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i po okoo 20 minutowym wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 25 minut.